Bøker

Publisert av Tore Gunnar Hansen den 26.02.25.

Gisledal mølle. Et hundreårsminne for Strømmen. Dette er en bok om møller, handel, industri og folk i Sagdalen. Strømmen har en spennende og mangfoldig industrihistorie. Denne boken forteller om familiene som bodde og jobbet her, og ikke minst skrives det om møller. Og den mest dominerende bygningen i området var Gisledal mølle. Etter at de eldre møllebygningene hadde brent ned, ble det oppført en ny i tegl i 1907. Og som alle de andre virksomhetene, det fortelles om i boken, lå den i områdene langs Sagelvas nedre del, i det området som het Gisledal før andre verdenskrig. I dag heter området Sagdalen.  

Pris 150.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Strømmen I. Historier om stedet og folket. Denne boken er om ulike enkelthendelser og epoker på Strømmen, vesentlig fra hundreårsperioden 1850-1950. Historiene er hentet fra samtaler og fra diverse nedtegnelser fra en rekke bidragsytere. Dette er ikke historien om Strømmen, men en serie historier som kan være med å belyse den mer grundige historien om Strømmen, helt fra sagbrukenes og industriens utvikling. Mange av historiene forteller om trange og vanskelige kår, men også om gleder og optimisme.

Pris 150.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Strømmen II. Fra frigjøring til åttiårene. I denne boken starter vi med frigjøringen, jubelbruset, lettelsen og optimismen. Det gis glimt av hvordan det var å leve og bo her i etterkrigstiden. Det er med litt om næringsliv, boforhold, skole, idretts- og kulturliv. Boken tar opp samholdet og hjelpsomheten og også konkurransen med Lillestrøm og uro rundt kommunesammenslåing. I tillegg er det tatt med en del stoff fra eldre tider og om gårdene som eide grunn og elverettigheter langs Sagelva.

Pris 150.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Trevar’n. Bygningen og livet der i mer enn hundre år. Bygningen var til glede for strømlinger som bedriftslokale, bank, forretningslokale, øvings- og festlokale, samt bryllup, konfirmasjoner, jubileer og juletrefester. Huset har stor symbolverdi og representerer en verdifull arv fra Strømmen Trævarefabriks storhetstid. I 2005 ble møterommene stengt pga forfallet i gulv og fundamenter. Først da Lions Club Strømmen, Strømmen og Skjetten Sanitetsforening og Strømmen og Lillestrøm Skiklubb tok initiativ overfor Skedsmo kommune, ble det lagt planer for restaureringsarbeid. Det ble nedsatt et arbeidsutvalg, og i 2009 fant det sted et dannelsesmøte for dugnadsarbeid. Dette dugnadsarbeidet er fyldig beskrevet og rikelig dokumentert med bilder. Det er også viet plass til Strømmen Trævarefabrik som oppførte trevarelokalet som et velferdsbygg for arbeiderne ved fabrikken.   

Pris 150.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Strømmenkverna. Sagelvas Venner hadde siden 2002 ønsket å gjenskape et levende sag- og møllemiljø ved Sagelva for å bidra til forståelsen av den preindustrielle perioden i norsk næringshistorie. I eldre tid var det opp mot 30 oppgangssager og 5 møller langs denne elva. De fleste sagene ble nedlagt kort tid etter at dampmaskinene gjorde sitt inntog, og litt etter litt forsvant også møllene.  Strømmensaga ble reist i 2009, og siden to av sagmannskapet hadde gått på laftekurs, dukket det opp en idé om å praktisere lafteteknikken ved å bygge en laftet kvern. Denne boka forteller historien om byggeperioden fra start til ferdig kvern, og det aller meste er gjort ved dugnadsinnsats. Det er også tatt med litt om andre kverner og møller som fantes i kommunen.    

Pris 150.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Sagelva 1520/2020. En fortelling om verdiskapning gjennom 500 år. Det meste av strekningen gjennom dagens Sagdalen, Strømmen og Lørenskog var i mange hundre år preget av sager, tømmerlunner, ferdig plank og hestestaller. I tillegg fantes en rekke møller og kverner som hentet sitt driftsvann fra elvas fosser og stryk. Omfanget av sager og kverner langs vassdraget har vært større enn mange er klar over, og det var trafikken i tilknytning til elva som la grunnlaget for distriktets oppblomstring. Denne boka starter ved elvas tre kildeelver i Østmarka med spennende elvestrekninger, fløtingen i Losbyvassdraget og første sagetablering i Fjellhamarfossen. For mer enn 200 år siden ble det utarbeidet kanalplaner i tilknytning til vassdraget, og vi har med kart og tegninger som viser hvordan kanalen fra Nitelva til Oslofjorden kunne realiseres ved å bygge 43 sluseanlegg -12 av dem bare i Sagelvavassdraget.

Pris 250.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Sagelva med landskapet omkring. Stadig flere skoleklasser, foreninger og andre grupper har fremmet ønsket om vandringer langs Sagelva. Derfor har Sagelvas Venner tatt initiativ til å nedtegne Sagelvas spesielle historie og å vise at elvas energi ble utnyttet til det ytterste. Gårdene som hadde rettighetene sørget for at det ble bygget demninger langs nesten hele elveløpet fra Strømmen til Skjærvagapet. Det skal ha vært minst syv demninger, og mesteparten av elva bar preg av å være terrassert i små innsjøer eller vannspeil. Det er også med en samlet oversikt over gamle stedsnavn i en egen oversikt.

Pris 50.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Strømmensaga. Midt mellom Strømmen og Lillestrøm, bare 25 meter fra Strømsveien, ligger Strømmensaga. Det er en sag som skjærer tømmer akkurat slik de første oppgangssagene gjorde for 500 år siden. De første sagene begynte å skjære her ved denne elva tidlig på 1500-tallet, så Strømmensaga er et monument over aktiviteter som fant sted her. I prinsippet er Strømmensaga ganske lik de første sagene, men denne saga er en replika av en 1700-tallssag fra Dovre, og saga er slett ikke bare til pynt. Når vannet settes på og vasshjulet roterer, trekkes stokken mot sagbladet som skjærer gjennom stokken i hastige opp- og nedbevegelser. Et sinnrikt system trekker deretter stokken tilbake, og sagmestere vil sørge for å klargjøre stokken for skjæring av neste kutt. Heftet tar for seg historien om byggeperioden fra begynnelsen til ferdig sag.    

Pris 50.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)

Sagmesterboligene i Strømmen. Sagelva gjennom Strømmen utgjorde gjennom flere hundre år det største enkeltområde for trelast på Romerike. Med dette heftet var det ønske om å hedre minnene fra det spesielle miljøet rundt Sagelva ved å vise hvordan menneskene levde, og hva slags hus de bodde i. Mange bodde i enkle stuer, men det var sagmesterboligene som etter hvert utgjorde stammen i bebyggelsen. Det fulgte med både retter og plikter ved å bo i en sagmesterbolig. Boligene skilte seg ut ved at de måtte huse arbeidsfolkene når det var nødvendig. Både i planketransporten og på sagene var det arbeidsfolk med varierende behov for overnatting. Husene var ikke så store, men det ble skaffet soveplass på flere måter.

Pris 50.- + porto / eksp. gebyr 75,- Bestill (oppgi i meldingsfeltet hvilken bok)