Nok en travel vårsesong
Vi hadde sesongåpning på saga 2. mai med start på Den Kulturelle Skolesekken hele uken igjennom for Skedsmos 8.klasser, og for Rælingen noen dager senere. I alt deltok rundt 800 elever. Videre
har vi hatt skjæringer og guiding for flere foreninger, pluss to åpne sagkvelder.
Noen av de 800 elevene som var med oss under Den Kulturelle Skolesekken i mai.
Foto Steinar Bunæs
.
Interessen har vært stor, og det har blitt mange superlativer å høre. Slikt setter vi stor pris på – det gir inspirasjon til å stå på videre. Vår faste dugnad ble i år utført ved Slora, i tillegg til noe rydding ved saga. Her har vi fått flyttet møllemonumentet, planert og gravd ut for kvernfundamentet med god hjelp av Skedsmo kommunes parkavdeling. En del gjenstår, men vi håper alt er på plass i høst.
Dessverre måtte vårt opplegg med Fetsund Lenser utsettes på grunn av flommen. Vi fikk likevel gjennomført vår del med åpen sag i fin stil, med Strømmen Blandaband, hest fra Blaker og skjæring på saga. Opplegget med Fetsund Lenser gjennomføres 14-15-16 august. Tømmeret til kvernhuset ankom rett etter påske, og er barket av våre folk i løpet av sommeren. Nok en stor TAKK til alle som har bidratt til gjennomføring av våre prosjekter.
Se ellers om høstprogrammet på de neste sidene.
LAFTING
Velkommen til en innholdsrik ettersommersesongBarking av tømmeret til kvernhuset er nå unnagjort, her er det Alf Stefferud, Per Johansen, Ragnar Halgunset og Egil Johnsbråten som er i sving. Snart starterlaftingen.
Foto Steinar Bunæs.
Sammen med Fetsund Lenser skal vi gjennom et tredagers arrangement vise helheten i trelastproduksjonen på Nedre Romerike slik den foregikk i oppgangssagenes tid.
Noe av tømmeret til lensearrangementet ble i vår saget med svans på gamlemåten. Trygve Fledsberg og Egil Johnsbråten gjør jobben. Foto Per Klevan.
Arrangementet starter ved Fetsund på Fløterdagen søndag 14. august. Der blir tømmeret til Strømmensaga sortert ut i lensebasseng og soppet, dvs. buntet og klargjort for slep.
Mandag 15. august går slepet fra Fetsund kl 14 - trukket av en av veteranbåtene ved lensene. Slepet ventes å ankomme Skjærva rundt kl 18, hvor tømmeret tas på land.
Det er 40 år siden det forrige slepet passerte Lillestrøm. Slepebåten blir også denne gang Rauma.
Foto Fetsund Lenser.
Tirsdag 16. august starter sagdagen med at Strømmen Blandaband spiller. Etter en stund ankommer tømmeret fra Fetsund Lenser på langvogn skjenket oss av Anders Slupstad, Hemnes i Høland, og trukket av hesten fra Blaker som sist. Alle velkommen!
Her ankommer tømmeret med hest og langvogn under Åpen sag-arrangementet 21. juni.
Foto Per Klevan.
Mandag 22. august inviterer vi til Milorgmarkering.
Start ved Sandbekkstua kl 18, derfra vandring en drøy halvtime til Åmotdammens vestside. Husk kaffe og godt fottøy.
Lørdag 3. september deltar vi med eget telt på StrømmenFest.
Trevar'ns Venner er sammen med oss. Velkommen innom på stand!
Søndag 11. september deltar vi i den landsomfattende kulturminnedagen. Strømmensaga er første stopp for den fire timers bussturen som starter og slutter ved Skedsmo Rådhus.
Onsdag 28. september skal saga kjøres for deltakerne i Eldres uke.
Mandag 24. oktober kommer årets Strømmenkveld. Merk datoen!
I tillegg har vi flere avtaler om skjæring og guiding for andre.
SAGELVAS VENNER TAKKER - Anders Slupstad, Hemnes, for den vaskeekte langvogna vi har mottatt til odel og eie. - Nicolai Jakhelln, Fet, for flott furutømmer til kvernhuset. Begge deler kommer godt med! |
Her kommer KVERNHUSET
Tomta for kvernhuset ble utgravd i juni. Den plan flaten er gulvet i spinneribygningen fra 1888, så vi bygger på historisk grunn!
Foto Steinar Bunæs
Saugdøla redaksjon: Alf Stefferud, Steinar Bunæs E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Bankkonto nr.: 1310 16 74015 Hjemmeside: http://www.sagelvasvenner.org
|
Kvernhuset skal laftes i høst. Alle som har interesse av dette kan melde ifra til Egil Johnsbråten, 99593453 eller Ragnar Halgunset, 91841819. Vi regner med start i september.