SAGELVAS VENNER           Nr. 2    2021 - årgang 20


Det nye styret

På grunn av Korona-pandemien lot det seg ikke gjøre å gjennomføre et årsmøte på tradisjonelt vis med samling på Trevar’n. I stedet ble alle årsmøtesakene presentert for medlemmene i Saugdøla nr. 1-2021. Vi fikk inn 12 svar og alle svarte JA til de fremlagte sakene inkludert valgkomiteens innstilling.
Etter dette ser styret slik ut:
Leder:                      Tore Per Bakken
Nestleder:                Ragnar Halgunset
Styremedlemmer:  Ulf Engebraaten
                                 Tore Gunnar Hansen
                                 Trygve Næsheim
Varamedlemmer:   Mette Sveen
                                  Bjørn Gunnar Kværne

Per Ruud ble gjenvalgt som revisor.
Valgkomitten består av Trygve Fledsberg, Lars Teigen og Tor Weinholdt.

Det kom ingen saker til behandling fra medlemmene.

 

Forsøk på brannstiftelse

Vi har flere ganger observert at det har samlet seg diverse søppel på baksiden av vognene som står lagret i Kølabånn. Det er tydelig at området blir/har blitt benyttet av noen som ønsker å stikke seg bort. For ikke lenge siden oppdaget vi at noen hadde forsøkt å sette fyr på presenningen som ligger over den ene vogna. Det er lett å tenke seg hva dette kunne resultert i. Dette hadde i så fall blitt en katastrofe for prosjekt Strømmen sidebane og generelt for jernbanehistorien i Norge. Gamle jernbanevogner er kulturhistoriske skatter og kan ikke erstattes.

 

DNA-spor

Vår nye styreleder er en av Norges fremste kriminalteknikere og han har vært nede på åstedet og sikret flere gjenstander som kan inneholde DNA-spor. Av materialet som er funnet er det en hårstrikk, tomme drikkebokser og flere sneiper, hvorav den ene var brent fast i presenningen. Disse gjenstandene er forsvarlig sikret og vil bli tatt fram hvis det skulle skje noe mere med vognene. Vi vil samtidig oppfordre publikum som ferdes i området til å se etter unormal aktivitet ved vognene og i tilfelle tipse oss om det.

 

Ryddedugnad

Årets ryddedugnad har foregått på individuell base på samme måte som i fjor. Det er flere som har tatt oppfordringen og per i dag ser det ikke så ille ut langs den fine elva vår. Takk for innsatsen. 

 

Mating av fugler langs elva

Det er alltid hyggelig å kunne gi litt mat til fuglene som oppholder seg ved elva, og om vinteren kan det i mange tilfeller bety liv eller død for mange av dem. Nå er det derimot blitt vår og fuglene greier seg utmerket godt med den maten de finner på egen hånd.
Når vi mater for mye med brødrester gjør vi faktisk fuglene en stor bjørnetjeneste for det påvirker helsa til fuglene. Det er det samme som om vi mennesker skulle spist kaker til hvert måltid, noe alle vet ikke er bra.
Et annet aspekt er at mating kan være med på å spre fugleinfluensa. Når fuglene samles i store flokker der hvor det mates øker også sjansen for spredning av sykdommer.
Så skal man heller ikke undervurdere forsøplingsproblemet som oppstår når vi kaster store mengder matrester i naturen. Dette tiltrekker seg både rotter og flokker med måker som skiter ned omgivelsene.

Sagelvas Venner oppfordrer derfor alle om å avslutte matingen for i år.

 

Den kulturelle skolesekken

DKS, er et tilbud til elever i 8. klasse. Da har det vært demonstrasjon av oppgangssaga og kverna i Mølleparken. I år var dessverre dette ikke mulig å få til pga. dagens smittesituasjon. I stedet har demonstrasjonen blitt tatt opp på film som senere vil bli vist på alle skolene.
Det er Trude Stray Bjerkeseth i Lillestrøm kommune som har organisert det hele. Fra MIA stilte Frida Wie som fotograf og André Brunvoll står for regien og skal ta etterarbeidet. De fire elevene som fikk omvisning kom fra Stav ungdomsskole.
For Sagelvas venner stilte Steinar Bunæs som guide. Mannskaper var Egil Johnsbraaten, Trygve Næsheim, Lars Teigen og Tor Weinholdt. Mette Sveen var vår lokale fotograf.

Egil, Steinar og Trygve er klar ved saga og venter på at filmteamet skal komme.

Steinar forklarer virkemåten til saga for de fire elevene fra Stav ungdomsskole, mens Frida Wie foreviger det hele på film.

 

Status Strømmen sidebane

Hvis du har ferdes i Kølabånn eller Mølleparken i det siste har du neppe sett nevneverdig aktivitet. Dette skyldes restriksjonene og tiltaksnivået som er innført mot pandemien. Vi har egentlig ligget i startgropa lenge, men nå håper vi å komme i gang med prosjektet om ikke så lenge.

Status T4-vogna: Her gjenstår bare å feste gulvplankene til understellet og restaurerer stakene som holdt tømmeret på plass.

Status G3-vogna: Her skal vi starte med å sandblåse understellet og grunne og male dette. Deretter må vi bytte takbelegg og rive av alt utvendig panel. Nytt spesialpanel er bestilt hos Trætteberg Trelast AS i Aurskog. Når panelet er på plass skal vi male vogna i "NSB-rødt" og gjenskape alle littereringene (tekstsymbolene).

Status viadukten: Alle fundamentene er ferdig støp og det er klart for å montere byggesettet som ligger lagret i Kølabånn. 

 

De fleste stokkene i byggesettet er ferdig kappet, men hver stokk må allikevel tilpasses. Det hele skal skrus sammen med solide bolter. Når selve trekonstruksjonen er ferdig skal to skinneganger (á 12m) og stoppbukken heises på plass før vognene settes på sporet.

Helt til slutt skal vi bygge en perrong mot Sagstien, montere lys og sikre hele konstruksjonen med et solid rekkverk.

 

Grasrotgivere

Som grasrotgiver kan du velge å gi 7% av din spilleinnsats hos Norsk tipping til en organisasjon du vil støtte. Dette vil ikke ha betydning for dine vinnersjanser eller premier.  Hvis man ikke velger en grasrotmottaker går pengene til staten. Vi har per dags dato 42 grasrotgivere, en økning på 7 fra i fjor høst. Dette gir oss en kjærkommen inntekt på ca. 15000 kr per år. En stor takk til de som støtter oss på denne måten!

 

Nyplanting ved Parkodden.

 

Saugdøla redaksjon: Ragnar Halgunset

E-postDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode