SAGELVAS VENNER           Nr.  3   2017 - årgang 16


Sagelvafestivalen 2017

Saugdøla 2017-3Sagelvafestivalen ble i år arrangert for femte gang! Festivaldagen var fredag 25. august. Sagelvas Venner hadde tradisjonen tro et variert tilbud i Mølleparken. Foruten vår egen hovedaktivitet – informasjon om og demonstrasjon av oppgangssaga og bekkekverna - var det mange andre bidragsytere. Huseby gårds venner serverte vassgraut og flatbrød laget på steinmalt byggmjøl fra Strømmenkverna, Lørenskog husflidslag viste frem og solgte mange flotte husflidsprodukter, artisten Glenn Jarle Jordheim lot barn få prøve seg som smed og Skedsmo speidergruppe hadde variert tilbud for barn og ungdom. Som tidlige år var nok elveoversettingen – zipline – det mest populære. Nytt av året var banking av store spiker ned i en jernbanesville for å vise krefter og treffsikkerhet.

Saugdøla 2017-3


Videre var det informasjon om lokalhistorie, salg av bøker og salg av vaffel og kaffe kokt på stubbe.
De musikalske innslagene sto Sentrumkirken Brass, Strømmen Storband og sangartisten Kim Therkildsen for.
Været var på vår side - opphold og passelig varmt til å være tidlig på høsten. I år hadde vi funnet ny plass til scenen, det falt i god jord hos både utøvere og publikum.
Tilstrømningen av folk var meget god. At vi gikk tom for vaffelrøre to ganger og at folk ble sittende lenge tar vi som et tegn på en meget hyggelig og vellykket kveld.

Saugdøla 2017-3

 

Kulturminnedagene i Skedsmo 2017

Hovedarrangementet ved Kulturminnedagene blir på Huseby gård søndag 17.  september kl. 12:00. Dagen innledes med at Kong Olav Haraldsson møter raumarhøvdingens sønn i år 1022. Sagelvas Venner er medarrangør med bl.a. stubbekaffe og informasjon om Sagelvas venner. For øvrig er det mye som er verdt et besøk på Skedsmo Bygdemuseum. Se http://kulturvern.no/kulturminnedagene/

 

Fossekall og Bergfrue i Mølleparken

Saugdøla 2017-3Saugdøla 2017-3

På forsommeren hadde vi i en lang periode besøk av Norges nasjonalfugl Fossekallen i Mølleparken. Hvorvidt den har hatt rede med egg og unger er ikke klart. Det var imidlertid et hyggelig besøk som kanskje vil gjenta seg neste sommer. Velkommen skal den være.
Vi fikk også plantet nasjonalblomsten Bergfrue ved Sagelva i sommer. Det skal bli spennende å se om den trives og forblir på stedet.

 

Strømmenkvelden 2017

I år blir Strømmenkvelden arrangert for 12 gang. Strømmenkvelden er et samarbeid mellom Sagelvas Venner, Strømmen Vel og Skedsmo bibliotek. På en del kvelder trekkes det inn andre organisasjoner avhengig av tema for kvelden.
Årets Strømmenkveld finner sted i Skedsmo bibliotek på Strømmen mandag 30. oktober kl. 19:00. Hovedtema denne gangen er presentasjon av boken «Den gang mormor var konfirmant i Strømmen kirke». Utgangspunktet for boken er at det i 2017 er 100 år siden arbeid med å få bygget en kirke på Strømmen ble satt i gang, og at orgelet fra 1929 blir skiftet ut. Orgel er dyrt og boksalget gir et lite økonomisk tilskudd. Strømmen menighet er formell utgiver av boken og er medarrangør av Strømmenkvelden. I tillegg vil det bli variert underholdning og Strømmen Vel deler ut hedersstatuetten Strømlingen.

 

PIN for Sagelvas Venner

Vi har fått laget vår egen pin. Motivet er vårt flotte sagbladmerke, nå med gull-dekor. Medlemmene får pin’en ved å kontakte styrets leder, og andre når de melder seg inn. Se kontakt-info nederst på side 4.

 

Vi trenger et museum

Saugdøla 2017-3

I høst har vi bl.a. fått en del gamle skogsredskaper – tre langsager, en barkespade med velteblad, en grenkutter og fløteverktøy. Samlingen vår av gammelt utstyr vokser. Vi trenger et sted hvor gjenstandene kan vises frem på en skikkelig måte.

 

Vandring fra Lørenskog stasjon til Mølleparken

Saugdøla 2017-3

På det meste var vi 46 personer som var med på vandring fra Lørenskog stasjon til Mølleparken søndag 3. september.
Turen gikk over Ellingsrudelva, langs Langvannet og Fjellhamarelva, over Lørdagsrud og Slora, og langs Sagelva til Mølleparken. Hovedguide var Alf Stefferud - denne gangen som tidligere år. Været var flott og stemningen god. Med mye å fortelle og snakke om tok turen i overkant av tre timer.

 

Ny Møllebru er offisielt åpnet

Saugdøla 2017-3

Som en innledning på Sagelvafestivalen hadde Sagelvas Venner fått Skedsmos ordfører Ole Jacob Flæten til å foreta formell åpning av brua. Den forrige Møllebrua var fra 1921 og var mer enn moden for utskifting.
Omkring 50 personer hadde møtt frem til åpningen.

 

Saugdøla 2017-3

I Sagstien nedenfor brua har det blitt satt opp lyskastere som lyser opp elveløpet mellom Møllebrua og Mølleparken. Ta en tur en mørk høstkveld og se den flotte elva i skinnende lys.

Strømmen sidebane

Saugdøla 2017-3

Rett før sommerferien ble vår søknad om «Igangsetting av nye tiltak og installasjoner langs Sagelva miljø- og historiepark» vedtatt på tre politiske nivåer i Skedsmo kommune: (i) Hovedutvalget for kultur, miljø og landbruk, (ii) Formannskapet og (iii) Kommunestyret.

Nå står det igjen å få skrevet konkret byggesøknad på planlagt sporanlegg rett syd for der Hovedbanen krysser Strømsveien. I tillegg må vi få utarbeidet kostnadsoverslag og gjort avtale med en entreprenør som både kan stå for prosjektering og utføre grunnarbeider.

 

Nytt orgel i Strømmen kirke - dugnad

Saugdøla 2017-3

Sagelvas Venner har lovet å hjelpe Strømmen kirke med nye stolper og bjelker ved utvidelse av galleriet for nytt orgel. Menighetsrådets formann Tore Haakensen ber om praktisk dugnadshjelp med å rive deler av galleriet og det gamle orgelet. Brekkjern, hammer og drill vil være nyttige redskaper å ha med seg.
Arbeidet starter lørdag 16. september og bør være ferdig innen mandag 9. oktober.
Ta kontakt med Tore Haakensen på tlf. 91357008, eller på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Medlemmer

Det kommer stadig nye navn inn i vårt medlemsregister. Per 8. september er det 427 registrerte medlemmer.

Saugdøla elektronisk

Vi oppfordrer flere medlemmer til å motta Saugdøla som pdf-dokument på epost. Da sparer vi Strømmen sparebank for porto og våre bud for arbeidet med å besøke mange hundre postkasser.

 

 

Saugdøla redaksjon: Svein Olav Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 907 39 063

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.


 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode