SAGELVAS VENNER           Nr.  2   2017 - årgang 16


Vi er i gang, sommeren har kommet til Sagelva og Mølleparken.

Lørdag 6. mai hadde vi formell sesongåpning for aktiviteter i regi av Sagelvas Venner. Været var meget bra og mange mennesker besøkte Mølleparken.

Saugdøla 2017-2

Foruten informasjon om året bak oss og aktiviteter i sesongen som har begynt, ble det servert vafler og kaffe kokt på stubbe.
En spesiell begivenhet var at den laftede gapahuken for avfall ble formelt tatt i bruk. Arbeidet med laftingen er blitt utført av Lars Teigen. For sin innsats ble han tildelt Sagelvas Venners hedersplakett.

Saugdøla 2017-2 

  Husk grasrotandel til Sagelvas Venner.

 

Ryddedugnad og barking av tømmer

Lørdag 22. april ble det gjennomført en tradisjonell ryddedugnad langs Sagelva og i Mølleparken. Det var mange personer som ikke kunne bli med på selve ryddedagen. På eget initiativ tok de for seg deler av området og ryddet før selve ryddedagen. Dette var et flott initiativ som Driftskomiteen setter veldig stor pris på!
Barking av tømmer må gjøres for å gi bedre tørking og hindre at insekter ødelegger tømmeret. Sesongens første barkedag – torsdag 11. mai - opprant med omkring 15 cm snø. Barkejobben ble forsøkt utsatt grunnet dårlige arbeidsbetingelser, men nei. Et par mann lot seg ikke stoppe og flere stokker ble barket tross snø og kulde.
Mange takk til arbeidsomme venner av Sagelva og Mølleparken!!

Garmann sag

Under ryddedugnaden ble det i elvekanten nedenfor Flaen avdekket steiner som var stablet på en systematisk måte. Steinmuren var vel 20 m lang.
Lenger opp fra elva ligger det også store steinblokker som ikke har kommet dit på naturlig vis.
Nærmere undersøkelser tyder på at vi hadde funnet deler av fundamentet til Garmann sag bygget på slutten av 1600-tallet.
Skedsmo kommune har vært med på befaring og har gitt klarsignal for en viss rydding av trær i området for å bedre tilgjengelighet og gi mulighet for å se steinmuren bedre.

Saugdøla 2017-2

 

Sagelvafestivalen 2017

Saugdøla 2017-2I år arrangeres Sagelvafestivalen for femte gang!! Festivaldagen er flyttet fra forsommer til fredag 25. august. Start er kl. 17.
Sagelvas Venner har tradisjonen tro ansvaret for tilbudene i Mølleparken. Detaljer for vårt arrangement og de øvrige plassene opp til Stasjonsparken finner du informasjon om på https://www.facebook.com/Sagelvafestivalen/

 

Vandring fra Lørenskog stasjon til Mølleparken

I høst er det tid for vandring langs vårt vassdrag Sagelva supplert med deler av kildeområdet i Lørenskog. Starten går fra Lørenskog stasjon søndag 3. september kl. 11. For de som bor øst for Lørenskog stasjon anbefales det å ta toget til Lørenskog stasjon. Aktuelt tog fra Strømmen er kl. 10:45 med ankomst Lørenskog stasjon kl. 10:50. Turen fra Lørenskog stasjon går over Ellingsrudelva, langs Langvannet og Fjellhamarelva, over Slora, så langs Sagelva til Mølleparken.
Ta med matpakke og drikke for en rast i Lørenskog Rådhuspark ved Langvannet.

Årsmøte 2017

Årsmøtet ble holdt på Trevar’n 9. mars. 22 medlemmer var tilstede. Vanlige årsmøtesaker ble behandlet. Etter årsmøtet var det orienteringsmøte med diverse informasjon.
Antall medlemmer ved årsskiftet var 386 enkeltpersoner og 16 lag eller foreninger. Fra forrige år har det vært en netto økning på 11 medlemmer.

Styre fikk følgende sammensetning:
     Svein Olav Arnesen, leder
     Ragnar Halgunset, nestleder
     Trygve Fledsberg, styremedlem med ansvar for medlemsregister og regnskap
     Lars Teigen, styremedlem
     Ulf Engebraaten, styremedlem
     Tore Hansen, varamedlem
     Tor Weinholdt, varamedlem

Kontaktinformasjon finnes på vårt nettsted www.sagelvasvenner.org


Følgende personer gikk ut av styret:
Jens Erik Karlsen, mangeårig styremedlem og diverse andre funksjoner
Julie Størksen Hagesæter, varamedlem
Verken Jens eller Julie var tilstede men ble gitt en oppmerksomhet i ettertid.

 

Planer for ferietur i Norge i sommer?

Sagelva Vasskraftsenter ligger på grensa mellom Lesja og Rauma kommuner. Senteret har et rikt utvalg med vanndrevne apparater – oppgangssag tilsvarende som vår sag i Mølleparken, sirkelsag, vadmelstampe, flere kverner, moderne kraftverk og et anlegg for tjærebrenning.

Når du besøker Vasskraftsenteret er det hyggelig om du hilser fra Sagelvas Venner på Strømmen, og sier at du har blitt anbefalt å besøke Sagelva Vasskraftsenter.
Hvis du kommer sør fra Dovre i retning Åndalsnes er det avkjøring fra E 136 ca. 3 km vest for Bjorli, deretter 1,5 km mot Brøste (retning syd-vest).

Utfyllende informasjon finner du på https://www.facebook.com/Sagelva/ eller http://sagelva.net/

Senteret er kun åpent lørdag og søndag kl. 11–17. God tur og interessant opphold.

 

Ryen-huset

I forbindelse med regulering av Strømsveien i Sagdalen og salg av privat eiendom fra Ryen-familien til Norgesgruppen, fikk Sagelvas Venner et uthus i Strømsveien 138. Huset er antakelig fra 1800-tallet, med ukjent opprinnelsessted og flyttet til Sagdalen tidlig på 1900-tallet. Halve uthuset er laftet. Den andre delen er i reisverk med bordkledning. Det var kun den laftede delen som kunne ha interesse for Sagelvas Venner.

Saugdøla 2017-2

Etter befaring og nærmere vurdering besluttet styret at vi på grunn av husets tilstand ikke er tjent med å rive laftet, flytte og lagre materialene, og senere bygge opp huset i Mølleparken.
Vi har sagt fra oss gaven.

 

Mølleparken

Sagdalen Landhandleri holdt til i en stor trebygning i Skjettenveien 3, nær Sagelva. Hildur Aarstad startet i 1939 Lefsebakeriet samme sted. Bygningen ble revet ved omleggingen av Skjettenveien da rundkjøringen ble bygd rundt 1980. Bildet er tatt omkring 1960.

Dagens kvern i Mølleparken ligger til venstre i bakre del av bildet.

Saugdøla 2017-2

Bildet kommer fra Berit Aabakken.

 

Saugdøla redaksjon: Svein Olav Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 907 39 063

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.


 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode