31. oktober ble Strømmenkvelden 2022 avholdt i Strømmen bibliotek. Anett Kolstad, seksjonsleder for Lillestrømbibliotekene, ønsket velkommen og Neon Vokal dro det hele i gang med bl.a. middelalderballade og brudemarsj i original utførelse. Neon Vokal består av lokale ungdommer, som også ble kåret til Norges beste kor i 2017.

Anett Kolstad ønsker velkommen.

Neon Vokal tok ansvar for kulkturelt innslag.

 

Etter dette holdt Steinar Bunæs et innholdsrikt foredrag, Sagelva – en teknisk-industriell suksesshistorie, og startet med hvilken betydning Sagelva har hatt. Han var innom historien om sagene og kvernene langs elva, om tømmeret som ble til plank og ble fraktet til Oslo, og at dette igjen ga grunnlag for jernbanen. Han fortalte om Strømmen Trævarefabrik og spesielt produksjon av boliger, som også ble eksportert til utlandet. Og ikke minst Strømmens Værksted og Strømmen Stål og familien Ihlens betydning for Strømmen.

Steinar Bunæs - som vanlig engasjert.

 

Er det noe mer å si om denne elva.

 

Dette ble en fin overgang til Tobias Aleksander Sveum-Isaksens foredrag, Vassøyholtet – huseierlaget gjennom 75 år, om småhuseierlaget på Strømmen, helt mot grensen til Lørenskog. Dette området ble lagt ut for boligbygging for arbeidere ved Strømmens Værksted noe som understreker den sosiale tankegangen til familien Ihlen.

Tobias Alexander Sveum-Isaksen fortalte om huseierlaget, noe som nok var helt nytt for mange.

 

Mye informasjon finnes når man leter på rett sted.

 

Siste post på programmet var utdeling av Strømlingen. Hans Olaf Lier, fra Strømmen Vel, kom med blomster og statuett og kunne raskt fortelle at årets mottaker av Strømlingen var Sagelvas Venner. Tore Per Bakken, leder i Sagelvas Venner, tok imot prisen, og en overrasket og glad gjeng fra Sagelvas Venner kom på Scenen for å ta imot hyllesten.

Tore Per Bakken takker for anerkjennelsen for arbeidet Sagelvas Venner utfører.

 

Strømlingen er en stram og jovial kar.

 

Ca. 130 frammøtte.

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode